اولویت بندی خودرو
مقدمه
اولویت بندی خودرو یکی از مراحل مهم فرایند عرضه خودرو از طریق سامانه یکپارچه بوده و متقاضیان باید اطلاع کاملی از آن داشته باشند. با توجه به افزایش روز افزون قیمت خودرو در بازار و اختلاف چشم گیر این قیمت نسبت به نرخ فروش کارخانه، وزارت صمت در اواخر سال گذشته طرح فروش یکپارچه را تصویب نموده و اجرایی کرد. بر این اساس، تمامی شهروندان واجد شرایط می توانند برای خرید اتومبیل مد نظر خود از شرکت های مختلف نام نویسی کرده و بدون نیاز به شرکت در قرعه کشی، این خودرو را تحویل بگیرند. با توجه به این که تعداد متقاضیان خرید خودرو از ظرفیت تولید کارخانه های تولیدکننده بیش تر است، اولویت بندی خودرو داخلی برنامه ای می باشد که جهت تنظیم سفارشات در نظر گرفته شده است. به عبارت دیگر، هر یک از افراد ثبت نام کننده نوبت مشخصی دریافت کرده و زمان تحویل خودروشان تعیین خواهد شد. این گونه می توانند برنامه ریزی های لازم جهت تکمیل وجه را در این بازه زمانی انجام دهند.
پس از اعلام نتایج اولویت بندی، متقاضیان باید منتظر فراخوان شرکت خودروساز مد نظر برای ثبت نام نهایی باشند. این شرکت ها با توجه به ظرفیت تولید خود و متقاضیان ثبت نام کننده، به صورت پیوسته طرح های مختلفی ارائه کرده و محصولات خود را عرضه می کنند. افرادی که اولویت بندی خودروهای وارداتی یا داخلی برای آن ها انجام شده، باید در زمان فعال بودن این طرح ها مجددا به سامانه یکپارچه مراجعه کرده و ثبت نام نهایی خود را انجام دهند. این مرحله شامل تکمیل وجه و امضای قرارداد خرید از طریق حضوری در نمایندگی می باشد. با انجام این مراحل، سفارش خرید شما به صورت نهایی تایید شده و خودرو مد نظر در زمان اعلامی در اختیارتان قرار خواهد گرفت. با توجه به این که افراد زیادی جهت خرید اتومبیل های داخلی و وارداتی ثبت نام کرده اند، آگاهی از روش اولویت بندی خودرو وزارت صمت برای شان اهمیت زیادی دارد. به همین خاطر، در ادامه توضیحات لازم را برای تان ارائه داده ایم.
اولویت بندی خودرو یعنی چه
از جمله ابهاماتی که متقاضیان خرید خودرو از طریق سامانه یکپارچه خودرو یا سایت ثبت نام خودروهای وارداتی با آن مواجه می شوند، همین بحث اولویت بندی است. در واقع شرکت کنندگان می خواهند بدانند که این فرایند به چه معنا بوده و نقش آن در فرایند خرید خودرو چیست. در این مورد باید بگوییم که فرایند ثبت نام خودرو در سامانه یکپارچه چند مرحله اصلی دارد که اولویت بندی خودرو داخلی هم یکی از مهم ترین مراحل آن به شمار می آید. البته این فرایند برای خودروهای وارداتی هم انجام می شود. اما از آن جایی که هم تعداد متقاضیان و هم تعداد اتومبیل های داخلی قابل عرضه بیش تر است، موضوع اولویت بندی فروش این خودروها هم اهمیت بیش تری دارد. در این رابطه باید توجه داشته باشید که فرایند ثبت نام و خرید اتوموبیل در سامانه یکپارچه طی سه مرحله اصلی انجام گرفته و مرحله دوم آن مربوط به اولویت بندی است. اولویت بندی خودروهای وارداتی هم تقریبا به صورت مشابه انجام می گیرد.
برای این که به خوبی با مفهوم اولویت بندی آشنا شوید، در این بخش مراحل اصلی ثبت سفارش و خرید خودرو از طریق سامانه یکپارچه وزارت صمت را به صورت خلاصه برای تان آورده ایم. این مراحل شامل ثبت نام اولیه، اولویت بندی و ثبت نام نهایی بوده و طی هر مرحله باید اقدامات خاصی را انجام دهید. هر یک از این مراحل به شرح ذیل می باشند:
پیش ثبت نام یا نام نویسی اولیه
اولین مرحله خرید خودرو از طریق سامانه یکپارچه، پیش ثبت نام در زمان اعلام شده توسط وزارت صمت است. اولویت بندی خودروهای یکپارچه بعد از این مرحله انجام گرفته و زمان تحویل خودرو را برای تمامی شرکت کنندگان مشخص خواهد کرد. به هر حال، کسانی که تمایل به خرید اتومبیل های داخلی با قیمت کارخانه داشته باشند، باید در زمان اعلام شده توسط وزارت صمت به سایت فروش یکپارچه مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت کنند. معمولا تعداد زیادی از شرکت های خودروساز نسبت به ارائه محصولات شان اقدام می کنند که نوع شرکت و محصولات ارائه شده در هر طرح با هم تفاوت دارد. متقاضی باید در این مرحله خودرو مد نظر خود را انتخاب کند. البته شرط قرار گرفتن در اولویت بندی خودرو داخلی ، ایجاد حساب وکالتی است. به عبارت دیگر، متقاضی قبل از نام نویسی در سامانه باید در فرصت تعیین شده یک حساب وکالتی به نام سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان ایجاد کرده و وجه مورد نیاز را به آن واریز نماید.
در حال حاضر مبلغ مورد نیاز برای پیش ثبت نام، 100 میلیون تومان می باشد. بنابراین افراد پس از ایجاد حساب وکالتی در بانک های عامل، باید این مبلغ را هم به حساب خود واریز نمایند. فرقی ندارد که قصد نام نویسی و خرید خودرو از کدام شرکت را داشته باشید، مبلغ پیش ثبت نام برای تمامی شرکت ها یکسان است. البته پیش ثبت نام و اولویت بندی خودروهای وارداتی ممکن است از نظر مبلغ کمی متفاوت باشد که این موضوع از طریق بخش نامه های مربوطه به اطلاع متقاضیان خواهد رسید. به هر حال، کسانی که در موعد مقرر نسبت به ایجاد حساب وکالتی و واریز وجه اقدام کرده باشند، کمی بعد می توانند ثبت سفارش اولیه را انجام دهند. برای این مرحله هم یک بازه زمانی مشخص در نظر گرفته شده و معمولا چند روزی پس از پایان فرصت ایجاد حساب وکالتی، آغاز خواهد شد. پس متقاضیان شرکت در اولویت بندی خودرو باید با مراجعه به این سامانه، نام نویسی اولیه را انجام دهند.
اولویت بندی و نوبت دهی تحویل خودرو
این مرحله ثبت نام و خرید خودرو از طریق سامانه یکپارچه همان بخش اولویت بندی است بسیاری از متقاضیان در مورد آن با ابهاماتی مواجه اند. بعد از این که افراد حساب وکالتی خود را ایجاد کرده و نسبت به ثبت سفارش خرید خودروهای عرضه شده اقدام نمودند، سامانه بسته شده و دیگر امکان ارائه سفارش خرید جدید وجود نخواهد داشت. به این ترتیب، برنامه تحویل خودرو در قالب اولویت بندی خودرو داخلی تدوین شده و به اطلاع شرکت کنندگان می رسد. منظور از اولویت بندی، نوبت دهی به شرکت کنندگان برای دریافت خودرو و مشخص شدن برنامه های زمانی است. زیرا تعداد افرادی که برای خرید اتوموبیل های داخلی ثبت نام می کنند معمولا نسبت به ظرفیت خودروهای ارائه شده توسط خودروسازها بیش تر است. در این طرح فروش برخلاف طرح های قبلی قرعه کشی برای تعلق گرفتن خودرو انجام نمی گیرد. بلکه در صورت نیاز، جهت اولویت بندی خودروهای وارداتی یا داخلی قرعه کشی انجام شده و زمان تحویل اتوموبیل را برای متقاضیان مشخص می کند.
پس از این که نوبت دهی تحویل خودرو برای متقاضیان با استفاده از مکانیزم قرعه کشی اعلام شده، نتیجه آن از طریق همان سامانه فروش یکپارچه منتشر خواهد شد. به این ترتیب، هر فرد با ورود به حساب کاربری خود می تواند از زمان دقیق دریافت خودرو ثبت نامی مطلع شود. زمان اعلام نتایج اولویت بندی خودرو وزارت صمت هم معمولا چند روزی پس از پایان مرحله ثبت نام اولیه و انتخاب خودرو توسط شرکت کنندگان است. با اعلام نتایج نوبت دهی و مشخص شدن زمان تحویل خودروها، متقاضیان می توانند وجه بلوکه شده به مبلغ 100 میلیون را از حساب خود برداشته و از این طرح انصراف دهند. یا این که منتظر دریافت فراخوان در زمان اعلام شده و تکمیل وجه خرید خودروی مد نظر باشند. مهم ترین دلیل انصراف برخی متقاضیان هنگام اعلام نتایج اولویت بندی خودرو داخلی ، طولانی شدن زمان انتظار آن ها است.
ثبت نام نهایی خرید خودرو
علاقه مندان به خرید خودروهای داخلی از طریق سامانه یکپارچه باید دقت داشته باشند که ثبت نام اولیه و انتخاب خودرو تعهدی برای خودروساز جهت تحویل محصول مد نظر برای شما ایجاد نمی کند. بلکه این تعهد زمانی ایجاد خواهد شد که ثبت نام تان را نهایی کرده و قرارداد خرید را امضاء کنید. شرکت های خودروساز پس از اعلام اولویت بندی، به صورت پیوسته جهت نهایی کردن ثبت نام فراخوان می دهند. این دعوت نامه ها بر اساس اولویت بندی خودروهای وارداتی و داخلی انجام می گیرد. از این رو باید در بازه زمانی اعلام شده بر اساس نوبت دهی در سامانه یکپارچه، منتظر دریافت فراخوان نهایی کردن ثبت نام تان باشید. بعد از دریافت این فراخوان، باید وجه باقی مانده خرید خودرو را بر مبنای قیمت روز آن به حساب خودروساز واریز نموده و نام نویسی تان را به صورت نهایی انجام دهید. مراجعه به نمایندگی و امضای قرارداد هم در این مرحله حائز اهمیت بوده و باید در اسرع وقت انجام گیرد.
بیشتر بخوانید: ثبت نام خودرو جانبازان 1402
به صفحه اینستاگرام ما بپیوندید
اولویت بندی خودرو داخلی
در بخش قبل توضیحات لازم را در مورد اولویت بندی خودرو ارائه داده و روند آن را به صورت کامل برای تان توضیح دادیم. البته دقت داشته باشید که این روند بیش تر مربوط به ثبت نام خودروهای داخلی از طریق سامانه یکپارچه وزارت صمت می باشد. به طور کلی، منظور از اولویت بندی مشخص شدن زمان تحویل خودرو برای کسانی است که در طرح های فروش مختلف شرکت می کنند. با توجه به این که وزارت صنعت، معدن و تجارت با راه اندازی سامانه فروش یکپارچه قرعه کشی را حذف نموده، همه متقاضیان می توانند برای خرید خودرو مد نظر خود ثبت نام کنند. اولویت بندی خودرو داخلی هم جهت جلوگیری از هرج و مرج و رسیدن به برنامه ای مناسب برای تحویل خودروهای ثبت نامی انجام می گیرد. در واقع دیگر مانند قبل جهت ارائه خودرو به مشتریان قرعه کشی انجام نمی شود. بلکه این فرایند تنها برای مشخص شدن نوبت آن ها از نظر زمانی برای تحویل خودروی ثبت نامی شان انجام می گیرد.
روند کلی اولویت بندی برای خودروهای داخلی به این صورت که ابتدا یک بازه زمانی چند روزه برای ایجاد حساب وکالتی مشخص می شود. متقاضیان باید در این موعد حساب شان را در یکی از بانک های عامل وکالتی کنند. این فرایند جهت اولویت بندی خودروهای وارداتی هم کاملا مشابه بوده و الزامی است. پس از پایان فرصت وکالتی کردن حساب، افراد مجددا طی یک بازه زمانی چند روزه فرصت دارند با مراجعه به سامانه یکپارچه، نسبت به انتخاب خودرو مد نظر اقدام کنند. با به پایان رسیدن زمان ثبت نام، وزارت صمت بر مبنای برنامه تولید ارائه شده توسط خودروسازها و تعداد شرکت کنندگان، نوبت دهی را انجام داده و زمان تحویل خودرو هر فرد را مشخص خواهد کرد. به عبارت دیگر، اولویت بندی خودرو انجام گرفته و نتیجه آن از طریق همان سامانه فروش یکپارچه اعلام خواهد شد. از این رو متقاضیان می توانند خود را برای تکمیل وجه و نهایی کردن ثبت نام در زمان اعلام شده، آماده کنند.
بیشتر بخوانید: تغییر خودرو در سامانه یکپارچه
اولویت بندی خودروهای وارداتی
یکی دیگر از برنامه های مهم وزارت صمت برای سامان دهی به بازار خودرو در کنار حذف قرعه کشی، واردات خودروهای خارجی است. در همین راستا، از اواخر سال گذشته نام نویسی جهت خرید خودروهای وارداتی هم انجام گرفته و افراد زیادی در این طرح شرکت کردند. برای تحویل این خودروها هم فرایند مانند اولویت بندی خودرو داخلی انجام می گیرد تا زمان تقریبی تحویل اتومبیل متقاضیان مشخص شود. به عبارت دیگر، خرید این خودروها بدون قرعه کشی انجام گرفته و تمامی متقاضیان می توانند نسبت به ثبت نام اقدام نمایند. با این حال، از آن جایی که خودروها به تدریج وارد کشور می شوند، اولویت بندی زمانی انجام می گیرد تا شرکت کنندگان بر اساس نوبت بتوانند نسبت به تکمیل وجه خودرو ثبت نامی و دریافت آن اقدام کنند. مراحل کلی نام نویسی این خودروها از جمله اولویت بندی خودروهای وارداتی تا حد زیادی مشابه با روند ثبت نام اتوموبیل های داخلی در سامانه فروش یکپارچه بوده و تنها در برخی جزئیات با هم تفاوت دارند.
برای مثال، علاقه مندان به خرید خودروهای وارداتی باید جهت نام نویسی اولیه به سامانه اختصاصی آن به نشانی اینترنتی saleauto.ir مراجعه نموده و از این طریق درخواست شان را ارائه دهند. پس ثبت نام اتوموبیل های وارداتی از طریق سامانه فروش یکپارچه انجام نمی گیرد. سایر مراحل از جمله اعلام نتایج اولویت بندی خودرو و نهایی کردن ثبت نام و تکمیل وجه هم در این سامانه انجام خواهد گرفت. پس اشخاصی که در بازه زمانی ثبت نام نسبت به ارائه درخواست خرید اقدام کرده باشند، مدتی بعد با مراجعه به سامانه می توانند نتیجه نوبت دهی را مشاهده نمایند. با توجه به بازه زمانی تعیین شده جهت تحویل خودرو، متقاضیان باید خود را برای تکمیل وجه و نهایی کردن ثبت نام آماده کنند. تکمیل وجه خودروهای وارداتی هم یا از طریق سامانه یا از طریق مراجعه حضوری به نمایندگی های شرکت های وارد کننده انجام می گیرد. در هر دو حالت، آگاهی از اولویت بندی خودروهای وارداتی برای انجام آن اهمیت زیادی دارد.
بیشتر بخوانید: سامانه یکپارچه فروش خودروهای وارداتی
اولویت بندی خودروهای وارداتی چگونه است
اولین مرحله ثبت نام برای خرید خودروهای وارداتی از 6 ام اسفند ماه 1401 در سامانه تعیین شده بدین منظور آغاز شده و تقریبا تا 13 ام این ماه ادامه داشت. افراد زیادی در این طرح شرکت نموده و درخواست خود را جهت دریافت خودرو خارجی اعلام کردند. با این حال پس از انجام بررسی های اولیه، تعداد زیادی از این درخواست ها به دلیل عدم مطابقت با شرایط اعلام شده حذف شدند. نکته مهم برای شرکت کنندگان این طرح، اطلاع از نحوه اولویت بندی خودروهای خارجی و تفاوت آن با روش اولویت بندی خودرو داخلی است. در این رابطه باید بگوییم که فرایند نوبت دهی و اولویت بندی خودروهای وارداتی و داخلی در اکثر موارد کاملا مشابه هستند. به این صورت که پس از نهایی شدن ثبت نام، اولویت بندی زمانی تحویل خودروها از طریق فرایند قرعه کشی انجام می گیرد. این فرایند در حال حاضر برای اولین مرحله ثبت نام خودروهای خارجی انجام گرفته و نتیجه آن هم از طریق همین سامانه اطلاع رسانی گردیده است.
بر اساس اطلاعات وزارت صمت، حدود 120 هزار نفر در این طرح شرکت کردند که پس از اولویت بندی خودرو ، تنها درخواست 34 هزار نفر از شرکت کنندگان به صورت نهایی تایید شد. تعداد قابل توجهی از این افراد در تعریف حساب وکالتی دچار اشتباه شده و برخی ها هم بدون توجه به شرایط اعلام شده در این سامانه نام نویسی کرده بودند. به هر حال، اولویت بندی تحویل خودروها برای 34 هزار نفر انجام گرفته و نتیجه از طریق پیامک به آن ها اطلاع رسانی شده است. با این حال، تمامی شرکت کنندگان با مراجعه به سایت فروش خودروهای وارداتی به آدرس اینترنتی saleauto.ir، امکان مشاهده نتایج را خواهند داشت. افرادی که نام آن ها در لیست اولویت بندی خودروهای وارداتی قرار گرفته باشد، یعنی جهت ثبت نام اولیه با مشکلی مواجه نشده اند. این افراد باید بر اساس زمان اعلام شده تحویل خودرو در این سامانه، برنامه ریزی های لازم را جهت تهیه و تکمیل وجه انجام دهند.
بیشتر بخوانید: ثبت نام لاستیک دولتی
اولویت بندی خودرو کی اعلام میشود
از جمله دیگر سوالات مهم متقاضیان می توان به زمان اعلام نتایج اولویت بندی اشاره نمود. همان طور که گفتیم، این موضوع چه برای ثبت نام خودروهای داخلی و چه اتوموبیل های وارداتی روند مشابهی داشته و معمولا پس از پایان فرصت نام نویسی اولیه اطلاع رسانی می شود. اولویت بندی خودرو داخلی در سامانه یکپارچه طی مراحل اول و دوم فروش تقریبا بین 4 تا 5 روز کاری پس از پایان مراحل ثبت نام انجام شد. نتایج این فرایند برای خودروهای وارداتی هم تقریبا 10 روز بعد از پایان ثبت نام مرحله اول اعلام شد تا متقاضیان از زمان تقریبی دریافت خودروشان مطلع شوند. بنابراین بر اساس روند اعلام نتایج نوبت دهی در طرح های فروش خودروهای داخلی و وارداتی، می توان گفت که اولویت بندی خودرو چند روزی پس از پایان فرصت تعیین شده برای ثبت نام، اعلام خواهد شد. این شرایط هم برای خودروهای داخلی و هم برای خودروهای مشابه است.
منبع : اولویت بندی خودرو